Bánd
Üdvözöljük Bánd község honlapján!

Turisztikai vonzerőfejlesztés az Essegvár környezetében

 

 

 

 

 

 

 

A projekt címe: Turisztikai vonzerőfejlesztés az Essegvár környezetében 

A projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-VE1-2016-00024

A kedvezményezett neve: Bánd Község Önkormányzata

Elnyert támogatási összeg: 148 044 060 Ft

A projekt zárás várható időpontja: 2018. október 31.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg.

 

A projekt tartalmának bemutatása:

Bánd közelsége a megyeszékhelyhez, valamint a 8-as főút melletti elhelyezkedése sokat segít abban, hogy könnyen megtalálják a turisták. Ezen adottságokra épül a turisztikai fejlesztés, melynek fő célja a foglalkoztatás javulása. Az átutazók mellett cél a turisták helyben tartása, az idény meghosszabbítása, és önkormányzati bevétel generálása. A helyi jelentőségű turisztikai vonzerőt képező épített, és természeti örökség turisztikai hasznosításával, fejlesztésével lehetőségünk adódik a térség gazdaságának diverzifikációjára, a helyi gazdaság élénkítésére.

 

A projekt fő elemei:

Többfunkciós közösségi tér kialakítását foglalja magában, látogató központi épülettel és szabadtéri színpad együttesessel. Szeretnénk kialakítani a gyerekek számára egy olyan játszóteret, mely egy repülőgép szimulátor helyszínéül is szolgál a bungalók mellett. Ezen felül a projekt keretében pihenő hely, esőbeálló, valamint szánkópálya is kialakításra kerülne.

Az elmúlt évtizedben elkezdődött a vár rekonstruálása, és több turisztikai program helyszíne lett. Számos lovas programot kerül a vár helyszínén megrendezésre. A szüreti felvonuláson hagyomány a vár alatti mezőn való lovas vágta, a fogathajtó verseny. A rendezvények több naposak, szükség van a lovak, lovasok biztonságos elhelyezését szolgáló beállókra, az időjárás viszontagságainak figyelembe vételével fedett épületre.

A statisztikák szerint a turisták száma egyre nő, - naposabb hétvégéken 3-400 fő, de rendezvények alkalmával ez a szám ezer körül van - ezért nagy hangsúlyt fektetnek a projekt keretében a vár körüli gyalogutak, parkolók kialakítására, fenntartására, közmű fejlesztésre, parkolók kialakítására, információs táblák és utca bútorok beszerzésére.

Több nevezetessége van Bánd községének, de ezek karbantartására, turisztikai célú hasznosítására eddig nem volt lehetőségük. Ezért is érzik szükségesnek ezek fejlesztést, továbbá fontos a helyben foglalkoztatás emelése, az ide látogató turisták tartósabb itt tartózkodásának elősegítése, az önkormányzati bevételek emelése miatt.

A fejlesztés eredménye rövidtávon a település rendezett képének kialakítása, a marketing tevékenység fejlesztése, mely által a falu országosan ismertté válhat, és a helyi foglalkoztatottak létszáma nőhet.  Középtávú cél a kialakított infrastruktúra kihasználtságának emelése, a programcsomagok ismertetése, ileltve az, hogy az idelátogatók hosszabb időt töltenek Bándon. A hosszú távú eredményét a helyi turisztikai szolgáltatók, önkormányzat bevételeinek növekedésében látják.

A projektben együtt működő partnerek: iskolák, óvodák (Bánd, Herend, Hárskút), képző intézmények, lovas szolgáltatók, turisztikai vállalkozások (Kakukk Vendégház), éttermek (Kakukk Vendéglő, Udvarház Étterem).

 

Látványtervek:

 

A projektben elkészült épületek fotódokumentációja: