Bánd
Üdvözöljük Bánd község honlapján!

Óvoda 

 

Német Nemzetiségi Óvoda Bánd

Nationalitätenkindergarten Bánd

8443 Bánd, Petőfi S. u. 60. Tel: 88/ 272-215

A Bándi Német Nemzetiségi Óvoda 1986 óta működik a jelenlegi óvodaépületben. Az épület átadására felújítás és átalakítás után került sor. Nagy belméretű csoportszobából és kiszolgáló helyiségekből áll. Saját konyhát működtet. Szép fekvésű tágas beépített játszóudvarral rendelkezik. Jelenleg a község egyetlen oktatási intézménye. 1995-től a megemelkedett gyermeklétszám miatt a szomszédos épületben újabb óvodai csoportot alakítottak ki, mely 15 gyermek számára biztosított férőhelyet. Jelenleg a helyiség tornaszobaként funkcionál. Az óvodát nem csak helybeli gyermekek látogatják, minden évben érkeznek a környező településekről is.

Az óvoda szakmai tevékenységét 1986-tól a német nemzetiségi nyelvi nevelés jellemzi leginkább. Az óvónők német nemzetiségi óvónői diplomával is rendelkeznek. A gyermekekkel rendszeresen foglalkozik logopédus – fejlesztőpedagógus.

 

 Az értékes természeti környezetből fakadóan – Miklós-Pál hegy, Séd   patak, Tiszafás közelsége - kiemelten foglalkoznak környezetük   megismerésével. Fontosnak ítélik egészségük óvását, az egészséges   életmódra nevelést, beleértve a prevenciós testnevelést is. Az óvodai   élet több ponton is szervesen kapcsolódik a község ünnepeihez. Az   óvodások rendszeresen részt vesznek a község nemzetiségi napi   rendezvényein, falunapon, közös karácsonyi ünnepélyen, alkalmankénti   sportprogramokon. 

 

 

 

A tárgyi feltételek a 90-es évektől javulóban vannak. Mindez köszönhető a fenntartó önkormányzat és a szülők igen pozitív hozzáállásának, a község és szervezetei támogatásának, valamint a nevelőtestület pályázati munkájának.