Bánd
Üdvözöljük Bánd község honlapján!

Háziorvosi felhívás!

2021. február 16. | 20:50

Kedves Pácienseink!

Ma elkezdtük a rendelőben a COVID elleni védőoltások beadását.

Sokan hívják a rendelőt telefonon, hogy mikor kapják meg, illetve, hogy javaslom-e a regisztrációikat, be vannak-e regisztrálva, stb.

Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre szeretnék transzparens válaszokat adni.

Az oltások beadásának menetét a kormány a Megyei Védelmi Bizottság Oltási Munkacsoportjának koordinálásával szabályozza. Első körben az előzetesen (online vagy postai úton) regisztrált páciensek kapnak lehetőséget az oltás felvételére.

A különböző oltóanyagok nem egyformán használhatóak a különböző korosztályokban, illetve betegségekben. Az országba érkezésük sem teljesen kiszámítható előre, nem egyenletes. Amikor elérhetővé válik, egy táblázatban jelzik a háziorvosok felé, hogy kik azok a páciensek, akik behívhatóak oltásra, és melyik típusú vakcinából. Ebben a táblázatban az eddigi tapasztalatunk szerint kb. 2-3x annyi név szerepelt, mint amennyire elég vakcinát kapunk. Mi ekkor értesülünk róla először, hogy az aktuális célcsoportból (korosztály, betegség) ki szerepel a regisztráltak közt. Ez azt is jelenti, hogy nem tudunk arra a kérdésre válaszolni, hogy XY sikeresen regisztrált-e!

Ezután mi a megadott elérhetőségeken megpróbáljuk elérni az oltandókat, és az influenza oltáshoz hasonló módon, erre a célra elkülönített időpontra előjegyezni őket. Bizonyos oltóanyagok tárolási korlátozásai miatt ezen az időn túl már nincs lehetőségünk beadni az oltásokat, így nagyon fontos az előre tervezett beadási időpont megtartása.

Aki bizonytalan, hogy melyik oltást szeretné megkapni, annak azt tudom válaszolni, hogy regisztráljon bátran, majd amikor konkrét megkeresést kap, hogy mikor, melyik oltóanyaggal tudjuk beoltani, akkor is eldöntheti, hogy szeretné-e. Az oltóanyagok közti különbségek most kezdenek körvonalazódni, de az eddig használt vakcinákkal nem volt semmi probléma. A hatékonyságuk a későbbiekben fog bizonyítani, addig csak találgatni lehet.

 

2021. 02. 11.