Bánd
Üdvözöljük Bánd község honlapján!

Polgármesteri beszámoló 2020

2020. december 24. | 15:06

 

Letöltés PDF formátumban: LETÖLTÉS

 

Polgármesteri beszámoló 2020

 

Bánd az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően megszépült. A létrehozott közösségi téren modern Látogatóközpont épült fel. Az épület kulturális programoknak, közösségi rendezvényeknek, előadásoknak és szabadidős tevékenységnek ad helyet. Nagy népszerűségnek örvend, és sok lehetőség rejlik az új közösségi térben. A mellette kialakított gyógy –és fűszernövénykertben közel ötvenféle növényt ültettünk. A vár lábánál elkészült az Essegvári közösségi épület, az Esseg-Varázs játszótér és a sportpálya.

 

Engedjék meg, hogy az év végéhez közeledve köszönetet mondjak mindazoknak, akik egész évben segítették településünk fejlődését, és az Önkormányzat munkáját.

 

A 2020-as – sajnos - a Covid 19 éve volt világszerte. Önök Bándon újra megmutatták, hogy a kis közösség milyen óriási összetartó erővel rendelkezik. Egy olyan időszakban, ami sokak számára félelmetes és mindenkinek idegen. A megváltozott időszak alatt az önkormányzat sokkal körültekintőbben figyelt a falu lakosságára.

 

Szerencsére sok önkéntes is jelentkezett, aki segítséget nyújtott az idős és rászoruló embereknek a bevásárlásban és a ház körüli teendőkben. A segítő összefogás megmutatkozott a maszkok varrásában is, ki az idejét, ki a tehetségét, ki az anyagot és a gépeket biztosította.

 

Az óvoda udvarán összefogás eredményeként, házfalnyi festmény született Gombor József keze nyomán, a gyerekek nagy örömére. Társadalmi munkával a templom kert is megszépült. Az összefogás a kulcsszó! Mindenki a lehetőségeihez mérten segíti a falu előre menetelét, értékeinek fenntartását, hagyományaink ápolását. Környezetünk megszépüléséért sokan a szabadidőjüket áldozták fel és szaktudásukkal segítették a megvalósítandó cél elérését. Nagyon kevés lenne itt a hely a név szerinti felsorolásra, de azt kiemelném, hogy a lakosság önzetlen segítsége továbbra is Bánd fejlődését szolgálja.

 

A korlátozások miatt a bándi programok nagy része elmaradt, de amikor lehetőség nyílott, próbáltunk közösségformáló, kapcsolattartó, színvonalas programokat megtartani. Nagy szüksége volt az embereknek a vidámságra. Bízom benne, hogy szívesen emlékeznek az Irodalmi Kávéházak programjaira, a Bándi fények, bándi képek című fotópályázatra, a Szüreti felvonulásra, Essegvarázs közösségi programjaira, a V. Bándi Fogathajtásra és a Bándi Esték programjaira. Remélem a jövőben is szívesen kortyolnak majd együtt gyógyteákat, a gyógynövénykertben termett csodás növényekből.

 

Bándon a gyerekek sem unatkozhattak. Kézműves foglalkozásokon ügyeskedhettek, nézhették a kutyabemutatókat, volt Társasjáték Maraton, Becsengető Sportnap, Farsang, Töklámpás készítés, Benedek Elek Mesenap és a Mikulás is megérkezett Bándra. Hallgathattak érdekes csillagászati előadást, a várban régész mutatta be a vár történetét és az itt talált leleteket, tábortűz mellett ülve nézhették a fényfestést az Esseg vár tövében. Próbáltunk a lehetőségekhez képest olyan programokat szervezni, ahol a falu lakói kellemesen kikapcsolódnak.

 

A bándi Német Önkormányzat ünnepélyes keretek között mutatta be az Így beszéltek elődeink – So sprachen unsere Vorfahren – című könyvét. Megemlékezést tartottunk a kitelepítés 72.évfordulója alkalmából. A Bándi Iparoskör diófaültetéssel tisztelgett egykori társai elött.

 

A település környezetének védelmében és a falu tisztasága érdekében, az önkormányzat szabályozta a zöldhulladék lerakását. Az új kezdeményezés után az utcák ág és gallymentesek lettek. Rendben tartjuk a közterületeket, zöldfelületeket. Fontos környezetünk karbantartása, amelyhez a teljes gépparkot sikerült megújítanunk, a Magyar Faluprogram támogatásával. Az új traktorhoz utánfutó, hótoló lap, rézsűnyíró és seprőgép is tartozik, amely nagyban segíti a munkát.

 

Megújult Bánd község honlapja is, ahol közérdekű információkat olvashat a lakosság. Az új honlap adminisztrátora Steigervald Áron.

 

A Magyar Falu Program keretében, a település rossz minőségű útszakasza új aszfaltburkolatot kapott, a Petőfi utca Herend felöli szakasza, a Márkó felöli részleges megújuláson esett át. Petőfi utca új gyalogos hidat kapott, a Bándon újonnan telephelyet vásárolt cég, Rotstahl Hungary jóvoltából. Köszönet Ovádi Péter Országgyűlési Képviselőnek, hogy támogatja és figyelemmel kíséri a falu fejlődését.

 

Gyönyörűen megújult Szent Anna-templom épülete. Köszönhető a helyi önkéntesek munkájának és adományainak, a bándi vállalkozók segítségének, Bánd Német Önkormányzatnak, Bánd Község Önkormányzatának, a Bethlen Gábor Alap támogatásának, Magyarország kormányának és természetesen a jól szervezett közösségi munkának. Szintén társadalmi munkában megújult a templomkert. Így az épület kívül-belül megszépült. A megnyert pályázatok jóvoltából folyamatosan fejlődik a település, az állagmegóvási munkálatokat el tudja végeztetni.

 

A környezetünk az a hely, ahol mindannyian élünk. Minden, amit ma létrehozunk, megjelenik a jövő generációjánál, ezért számtalan feladat vár ránk. Kormánytámogatást nyertünk a közösségi ház mosdóinak felújítására, az óvoda gépészeti rendszerének korszerűsítésére, az Esseg-Varázs játszótér továbbfejlesztésére. Célunk, hogy a bándi óvodába járó gyerekek és nevelőik minél szebb, korszerűbb környezetben tudják mindennapjaikat eltölteni. A temetőkert kerítésének felújítása szintén pályázati összegből történik meg. A közösségi épületek korszerűsítése emeli a kulturális programjaink színvonalát, befogadó képessége növeli a résztvevők számát, amelynek közösség formáló ereje van. Bándon egyre több turista fordul meg, ezért azt szeretnénk, hogy rendezett legyen a környezetünk.

 

Az Esseg-Varázs játszótér környezetének továbbfejlesztésére nyert pályázatból kiegészítési fejlesztések lesznek, mint például pihenőpadok, asztalok és kerékpártárolók. A gyógynövénykert folytatásaként őshonos gyümölcsfák beültetését tervezzük.

 

Célunk, hogy tiszta és nyugodt környezetet biztosítsunk és fontosnak tartjuk, hogy a fejlesztések elsősorban az itt élő közösséget szolgálják. Köszönet a Polgárőr Egyesület tagjainak a biztonságos környezet fenntartásáért. Munkájuk gyümölcse, hogy a faluban mindenki nyugodtan alszik.

 

Köszönjük a Német Önkormányzatnak, a Bándért Közalapítványnak, a Sose Bánd színjátszóknak, a Polgárőr Egyesületnek, a képviselőtestületnek, a Bándi Német Nemzetiségi Dalkörnek, a Herceggyöpi Lovas Egyesületnek és az önkormányzat dolgozóinak egész éves munkáját. Köszönet a vállalkozóknak, hogy több alkalommal támogatták rendezvényeink sikeres megvalósítását. Külön köszönet a falu lakóinak a sok társadalmi munkáért, amelyben a bándi közösség bizonyított abban, hogy összefogással nagy dolgokat lehet megvalósítani.

 

A Karácsony a szeretet ünnepe, a boldogság, a meghittség napja. Vágyunk a csendre, a nyugalomra, a békességre, a szeretetre, hogy néhány napra el tudjuk feledni a hétköznapok rohanását. Gyújtsunk gyertyákat, emlékezzünk azokra, akik már nincsenek velünk, és gondoljunk azokra is, akiket szeretünk, de a karácsonyt tőlünk távol ünneplik. Vigyázzunk családunk és saját egészségünkre, mert ha van egészség, az ember csodákra képes. Kívánom mindenkinek, hogy a szeretet, a békesség tegye széppé az ünnepeket. Magam és a Képviselő-testület nevében kívánom, hogy 2021-ben terveik maradéktalanul megvalósuljanak, s családjuk körében boldogan, szeretetben éljenek.

 

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket, és eredményekben gazdag, boldog új évet kívánunk!

 

Steigervald Zsolt

polgármester

 

Kép forrása: vehir.hu